CEMO wil de zorgbehoevende oudere expliciet centraal stellen en mogelijk maken dat hij maximaal de zorgregie kan opnemen of maximaal bij zijn zorg betrokken wordt.
CEMO vertrekt daarom vanuit het principe van empowerment. Empowerment, binnen een zorgcontext, staat voor het maximaal grip krijgen op de eigen zorgsituatie. Maximaal grip krijgen op de eigen zorgsituatie kan door bijvoorbeeld controle te verwerven over de zorgsituatie, kritisch bewustzijn aan te scherpen en te participeren aan de zorg.
Tegelijk wordt, binnen de empowermentvisie, de zorgomgeving ook een belangrijke rol toebedeeld. De zorgomgeving dient namelijk te “enablen”, de mogelijkheden te scheppen waarin de oudere maximaal de zorgregie
kan opnemen of maximaal bij de zorg betrokken wordt. Empowerment “mogelijk maken” kan onder meer door als mantelzorger of professionele zorgverlener doordacht zorg te verlenen of ook door het inzetten van aangepaste zorgtechnologie.
Empowerment staat dus voor een duidelijk ecologisch principe waarbij de wisselwerking tussen een individu en zijn omgeving erg belangrijk is, en het streefdoel erin bestaat dat de oudere meer grip krijgt op zijn (zorg)situatie.
Je kan de wisselwerking nog het best vergelijken met alpinisme beoefenen. Elke klimmer wil zelf de top bereiken. Toch heeft deze zijn team nodig om zijn veiligheid te garanderen en om vaak ook letterlijk meer grip te krijgen op zijn situatie.
Rapport “Empowerment: visie en theoretische onderbouw CEMO”
Rapport CEMO Empowerment visie en theoretische onderbouw